Alt du trenger å vite om akne

Ømme urenheter, uvelkomne nupper og røde kviser – akne kan se ut på flere forskjellige måter. Hvorfor oppstår kviser og kan de fjernes? Her er alt du trenger å vite om akne.

Hva er akne?
Akne er en betennelse i talgkjertlene, som dannes når de er tilstoppet av døde hudceller, overflødig olje og bakterier. Akne forekommer ofte i ansiktet, på brystet og ryggen – helt enkelt der du har flest talgkjertler.

Hvem kan få akne?
Alle, uavhengig av hudtype og alder, kan få akne. Generelt pleier litt fetere hudtyper å ha flere problemer med akne enn andre hudtyper, men det finnes unntak. Det er vanlig å få akne i ungdomsårene, når puberteten fører til at hormonnivået endres i kroppen. På samme måte er det ikke uvanlig at kvinner får akne når de nærmer seg eller går gjennom overgangsalderen.

Hvorfor får jeg akne?
Akne kan skyldes flere forskjellige ting. Under puberteten endres hormonnivået i kroppen, det skaper økt talgproduksjon som igjen kan føre til betente talgkjertler. Genene spiller også inn når det handler om akne, hvis en eller begge foreldrene dine hadde akne som ung, er det en risiko for at du også kommer til å få kviser. Hvor du er i menstruasjonssyklusen kan også påvirke akneutbrudd, samt stress, dårlig søvn eller kosthold.

Hvordan ser akne ut?
Akne kan se litt annerledes ut, avhengig av hvor i livssyklusen kvisen befinner seg. For eksempel kan akne se ut som en rød, gul, hvit eller svart prikk eller føles som et ømt punkt under huden. Hvite prikker og svarte prikker kalles hudormer og består av porer som har blitt tilstoppet av hudceller og/eller overflødig olje. Hvis hudormen er hvit, er den lukket, hvis den er svart, er den åpen. Den mørke fargen betyr ikke at det er smuss inne i poren, i stedet er det svarte pigmenter som oppstår når den åpne hudormen blir utsatt for UV-lys og deretter oksiderer med oksygen. Hvis kvisen fortsetter å vokse, kan den utvikle seg til et hovent og sårlignende utslett.


Hvor på kroppen er akne mest vanlig?
Akne forekommer oftest i ansiktet, spesielt i T-sonen i kinnene, på nesen og i pannen. Å få akne på ryggen og brystet er også vanlig. Akne kan som regel utvikle seg der det finnes porer, ofte i nærheten av områder der vokser hårstrå.

Kan jeg lindre og motvirke akne?
Absolutt, med gode hudpleieprodukter, regelmessige hudpleierutiner og mye tålmodighet, kommer du langt. Gjør det til en god vane å vaske ansiktet ditt grundig (og kroppen hvis du har akne der også) både morgen og kveld, helst med produkter som inneholder ingredienser som har en forebyggende effekt på akne. Følg gjerne opp med en lettere krem som kan gi huden fuktighet og roe den ned.

Hvis du har milde plager, finnes det flere forskjellige reseptfrie og behandlende produkter på apoteket ditt. Hvis du opplever store plager og akneproblemet fører til at du ikke har det bra, kan du kontakte legekontoret eller helsestasjon for ungdom for ytterligere råd og hjelp. Dessverre forsvinner ikke akne over natten, men du kommer langt med tålmodighet og regelmessig hudpleierutine.

Hjelp, jeg vil klemme på kvisene! Det er vanskelig å la hudormer og sårlignende utslett være i fred, men det er ikke lurt å begynne å pille på dem. Ikke bare fordi det kan komme inn bakterier eller begynne å blø, kvisen kan bli enda mer betent og dermed både se og føles verre ut

Slik kan du behandle akne

ACO Spotless Acne Treatment Cream – hudkrem som behandler mild til moderat akne.

ACO Spotless ACNE er et medisinsk utstyr, les bruksanvisningen nøye. Andre Spotless-produkter er kosmetikk.