Soleksem- eksperten forklarer

Små kløende prikker eller blemmer etter opphold i solen- det kan være soleksem, en vanlig hudtilstand som få vet hva er. ACO sin ekspert Sahar Ashkar forteller alt om soleksem.

Hva er soleksem?
Soleksem eller solallergi, som det også kalles, er en hudtilstand som er forårsaket av solens UVA-stråler. Det kan forekomme når huden utsettes for sterk soleksponering. Immunforsvaret reagerer på de sterke solstrålene og skaper en inflammasjon som vises som for eksempel utslett, svie eller rødhet. Det er viktig å huske at soleksem ikke er farlig men gjentatt eksponering for sterke solstråler over lengre periode gjør at risikoen for hudkreft økes, uavhengig av solallergi eller ikke.

Hvem får soleksem?
Alle kan utvikle soleksem, barn som voksen. Det er vanligere at soleksem kommer på vår og forsommer, eller på vinterreiser, når huden ikke har vendt seg til solens stråler. Tenk derfor på å sole deg forsiktig og være varsom med hvordan du eksponerer din hud for solen, og så klart, ikke slurv med solbeskyttelsesfaktoren.

Hvorfor får man soleksem?
Hvorfor noen får soleksem er ikke helt kartlagt, men det kan sies at soleksem hovedsakelig utløses av UVA-stråler. De som får soleksem er sensitive mot UVA-stråler og oxidativ stress fra frie radikaler som formes under soleksponering.

Hvordan ser soleksem ut?
Soleksemen viser seg bland annet som rødhet, røde prikker, eller blemmer som klør mye. Det oppstår som oftest i ansiktet, brystet, skulderen og armene. Om man ikke eksponerer seg for mer sol skal symptomene avta etter noen dager.

Hvor vanlig er det?
Det er vanligere enn man tror, men ettersom symptomene avtar etter noen dager, blir ikke alle som søker råd diagnostiert. Det er også lett å blande hudtilstanden med varmeutslag.

Hva er forskjellen mellom soleksem og varmeutslag?
Varmeutslag oppstår når svettekjertlene blokkeres og forhindrer svetten å passere ut gjennom huden. Symtomen likner ofte på hverandre, det vil si at røde utslett og blemmer. Forskjellen er at varmeutslag ikke klør.

Finnes det spesielle solkremer for meg som har tendens til soleksem?
Absolutt! ACO Sun Intolerance Lotion Spf 50 er spesielt utviklet for personer med solsensitiv hud og tendens til soleksem. Solkremen forebygger irritasjon forårsaket av solen, samtidig som solkremen roer ned huden. Produktet er dermatologisk testet, er helt fri for parfyme, alkohol og fargestoffer og kan brukes både på både kropp og i ansiktet. Sun Intolerance Lortion beskytter mot både UVA- og UVA-stråler, med en forhøyet UVA-beskyttelse.

SLIK FOREBYGGER DU SOLEKSEM

Vis forsiktighet med solen. Husk å bli utsatt for solen gradvis, spesielt på vår og forsommeren. Unngå å være i direkte sollys mellom 11-15, da er solen som sterkest. Vær også nøye med å dekke til huden med tynne, heldekkende, bomullsklær for å ikke risikere å bli brent.

Vær nøye med å smøre deg. Smør deg hver andre time og alltid etter bading. 30-35 milliliter er hva som kreves for et voksent menneske ved hver påføring. Bruk solkrem med forhøyet UVA-beskyttelse og bruk produkter spesielt utviklet til soleksem, som ACO Sun Intolerance Lotion.

Bruk solbeskyttelse med både UVA- og UBA-beskyttelse.
UVB-strålene er den strålingen som gjør at hunden blir brent og blir rød, mens UVA-strålende bland annet kan lede til soleksem. Vær derfor nøye med å bruke solbeskyttelsesfaktor som har høy UVA-beskyttelse.

Ro ned huden. Etter en lang dag i solen er det viktig å la huden hente seg inn. Påfør en gjenfuktende og beroligende krem som Cosmica After Sun Gel Cream.

Vil du vite mer om solbeskyttelse?
Alt du trenger a vite om solbeskyttelse

Solbeskyttelse er et emne som interesserer mange. Cosmicas ekspert Maria Matsson gir deg svar på de vanligste spørsmålene rundt solbeskyttelse.

Solguide- den riktige beskyttelsen for deg

Ordentlig smøring og riktig solbeskyttelse – det er helt avgjørende for en trygg sommer. Med Cosmicas solguide får du hjelp til å finne den beste solfaktoren for deg.