Alt du trenger a vite om solbeskyttelse

Solbeskyttelse er et emne som interesserer mange. Cosmicas ekspert Maria Matsson gir deg svar på de vanligste spørsmålene rundt solbeskyttelse.

HVA ER UVB?

UVB-stråling stimulerer produksjonen av melanin i huden, som er pigmentet som gjør huden brun. Dette er også strålingen som gjør at huden brennes og blir rød ved for mye soleksponering. Produksjonen av melaninceller kan gjøre huden tykkere og gi pigmentflekker. En ting som er positivt med UVB-strålingen er at den hjelper huden med å produsere D-vitamin.

HVA ER UVA?

UVA trenger dypere ned i huden og utgjør 90 prosent av UV-strålingen, men den er langt fra like sterk som UVB-strålingen. Aldrende hud i form av svekket elastisitet og rynker skyldes hovedsakelig UVA-stråling. I motsetning til UVB-stråler kjenner man ikke UVA-strålene, det vil si at de ikke brenner på huden. UVA gjør også at melaninet i huden farges brunt. Både UVA- og UVB-stråler kan gi kreft ved for høy eksponering. Det er derfor viktig å beskytte seg på ulike måter, og å velge solkremer som beskytter både mot UVA og UVB.

KAN COSMICA SOLKREMER BRUKES PÅ SENSITIV HUD?

Ja, alle solkremene til Cosmica er utviklet for og passer for sensitiv hud. Alle solprodukter er derfor uparfymerte og uten fargestoffer. Under produktutviklingen har vi gjennomgående valgt ingredienser som passer for sensitiv hud og valgt bort ingredienser som kan være allergifremkallende.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ SOLKREM FOR BARN OG VOKSNE?

Cosmica Sun Kids er utviklet for barnas hud, lek og tåler både bading og sand. Derfor har vi begrenset både UV-filter og konserveringsmidler ytterligere, men samtidig fokusert på produktenes funksjon. Cosmica Sun Kids tåler kontakt med vann og sand ekstra lenge. Fuktighetsgivende solkrem er viktig både for barn og voksne – både Cosmica Sun og Cosmica Sun Kids inneholder Triple Moist Complex, som gir umiddelbar og langvarig fuktighet.

HVA ER FORSKJELLEN PÅ KJEMISK OG FYSISK FILTER?

Solkremer med kjemisk filter absorberer de skadelige strålene og gjør dem om til uskadelig infrarød stråling (varme). Solkremer med fysisk filter fungerer derimot som et speil og reflekterer bort UV-strålene uten å endre dem. Produkter med mye fysisk filter legger seg som en hvit hinne på huden. Det gjør det lettere å se hvor solkremen er smurt på, og derfor brukes det oftere i produkter til barn siden mange foreldre setter pris på dette. Produkter med kjemisk filter, eller produkter som kombinerer begge filtertypene, blir usynlige etter påføring. Både kjemiske og fysiske filtre gir god beskyttelse.

ER SOLKREM SKADELIG FOR HAVET?

Det finnes dessverre ingen UV-filtre som er helt miljøvennlige. For å begrense negative miljøpåvirkninger fra våre solkremer, forsøker vi å velge filtre med en så lav miljøpåvirkning som mulig. Vi kombinerer også flere filtre for å få synergieffekter slik at vi kan redusere den totale filtermengden. Det kan også være greit å vite at Cosmica solkremer er ekstra vannresistente, noe som betyr at de sitter lenger på huden under bading, og dermed havner det mindre UV-filter i vannet under badingen. Cosmica solkremer inneholder heller ikke de to UV-filtrene som man mener kan være skadelige for korallrev, nemlig oksybenzon (benzofenon-3) og oktinoksat (etylheksyl metoksycinnamat), som av forsiktighetshensyn ikke lenger er tillatt i spesielt utsatte områder.

ER COSMICA SOLKREMER TRYGGE?

Ja, alle solkremene til Cosmica er trygge å bruke. Alle UV-filtre som er godkjent for bruk i solkremprodukter i Europa, og som dermed er de som brukes i Cosmica solprodukter, er grundig undersøkt av EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS). I disse undersøkelsene har man lagt inn en sikkerhetsmargin på minst 100 ganger den høyeste tillatte bruken for hver enkelt ingrediens.

Tips om solbeskyttelse
Sun Spray Intensive Moisture SPF 50+Fuktighetsgivende solspray SPF 50+
Sun Lotion Intensive Moisture SPF 50Fuktighetsgivende solkrem SPF 50
Sun Face Cream Intensive Moisture SPF 20Fuktighetsgivende ansiktssolkrem SPF 20